torsdag 29 maj 2008

Knätte by day

Som komplement och motpol till mitt förra inlägg måste jag fortsätta med lite "Knätte by day"
Eftersom huset fortfarande är "rivningshotat" kommer det att förbli ett ruckel till det slutgiltiga beslutet tas - riva eller renovera.
Däremot behöver ju inte ett ruckel stå på en soptipp - så de senaste helgerna har framförallt trädgården fått sig en omgång - bort med allt rivningsvirke, gammla presseningar, nerrasad uteplats, trasiga tegelpannor och så vidare i en närapå oändlig mängd.
Nu börjar det likna något - skillnaden syns på lång håll, det är nästan så att huset självt har sträckt upp sig lite och blivit lite rakare i ryggen, stolt över sin omgivning.
Husproblemet kvarstår dock - det är helt enkelt ett ruckel! Brädfodringen står antingen i jorden direkt eller på gunden, utan luft emellan. I och för sig kanske det är tur att brädfodringen står på grunden förresten, det är troligen den som bär upp huset, väggen bakom verkar lite si och så med bitvis.
På jobbet håller jag i ett projekt där vi bygger en panncentral för värme till fyra kommunala fastigheter i en mindre ort - jag har blivit lite intresserad av deras byggmetod - hela huset ihopbyggt inomhus och sedan flyttat i block till platsen. Det är väl inget konstigt med det tycker du kanske - nej, men det fina i denna historien är att entreprenören har sina lokaler några kilometer härifrån, och en av de anställda är min granne.
Pratade lite med honom idag om vad han trodde om att bygga 12 meter långa väggsektioner på samma vis, och om de var intresserade av ett sådant jobb - "jaa, men är det inte bättre att du lånar verkstaden själv på helgerna och bygger en sektion per helg själv" Öh... ja, kanske det? med hjälp att montera dem på plats senare så kanske det vore modellen? är ju minst sagt lättare att bygga på en vägg som ligger ner på marken, inomhus.
Tål att tänka på...

söndag 18 maj 2008

Knätte by night

De senaste helgerna har vi tillbringat nätterna i husvagn på gårdsplanen utanför mitt ruckel till hus. Så även denna helg. Efter en iskall helg med regn, blåst och stundtals nästan snöglop hade jag planerat ett varmt bad och sedan tidigt i säng. Kunde knappast bli mer fel. Efter att ha avvecklat helgens projekt vid åttasnåret och lämnat huset åt sitt öde upptäckte jag att jag glömt ta med motorsågen - jag skulle ju ha isär rivningsvirket som ligger i källaren så att det går in i pannan! Äh - orkar inte hämta den, jag sågar av några bitar för hand istället!

Eftersom det nyss var tänt i pannan fanns det inte så mycket varmvatten så mitt bad "frös inne" och blev en snabb dusch istället. När jag sedan kliver in i sovrummet gör jag en ny upptäckt - inga sängkläder i sängen! Självklart, jag hade ju tagit med täcke och kuddar till husvagnen - nu måste jag ju tillbaka! Fast, å andra sidan, då kan jag lika gärna sova en natt till i husvagnen. Det var ju meningen att jag skulle komma i säng tidigt för att vara någorlunda utvilad i morgon.

"Misstag" ett: jag tog med laptopen, "ska bara kolla lite" - hittade en mupp som skrivit om elproduktion i ett forum utan att ha den ringaste aning om vilket mothugg han skulle få!
En timme senare hade jag skrivit ett par halvsyrliga inlägg och på kuppen blivit helt klarvaken!

Hungring var jag också - och kom på att jag inte ätit något alls sedan middagen - jag brukar aldrig kunna somna hungrig, så det var bara att masa sig upp!
Misstag två: om jag var pigg innan, kan ni föreställa er vad som hände när jag var tvungen att gå ut! (Kylskåpet står inne i det snabbt ihoprafsade köket i det annars helt tomma huset)
Efter nattmackan kom jag på att nu när det var lagom mörkt skulle prova att tända i Vanjas ljuslyktor och se hur det blir i mörkret - kanonbra. Skall bara hämta kameran....

Misstag tre: Att börja skriva på denna blogg - nu bara MÅSTE jag sova, annars lär jag inte komma upp i morgon.


Godnatt!

söndag 11 maj 2008

Griplastarkärran...

... var ju en följetong i vintras. Efter helhetsgreppet från leverantören när de bytte ut hela rasket mot en ny har faktiskt allt fungerat som det ska (vad gäller kärran, fast då har givetvis traktorn krånglat lite istället, men det är en annan historia.

Den här helgen har jag fortsatt uppröjandet av ett enormt nedblåst träd som varit hamlat senast någon gång i mitten av förra seklet. Med andra ord fanns det MASSOR med stammar som alla var i mastodontstorlek. Alltihop omkullblåst förra vintern av stormen Per. Eftersom trädet fortfarande levde och är så "häftigt" så ville vi gärna försöka rädda det. Alltså en ny grundlig "nedkapning" av alla grenar och därefter en uppresande manöver för att få det på rätt köl igen, vilket visade sig inte vara allt för lätt, det hamnade inte på exakt samma ställe, och det fanns en stor sten under rotvältan som hindrade det från att gå tillbaka helt.

Nytt race med att dra omkull det igen, gräva bort stenen och resa upp det på nytt! - ingen större skillnad, lutar i en ny riktning bara - bind fast det med spännband och hoppas på att det sätter sig lite till, sen får vi fylla upp med jord runt och hoppas på det bästa!

Vad detta har med griplastaren att göra? jo, givetvis att jag använde den till det mesta, från att samla upp allt virket (det som fick plats, blir ett lass till) till att gräva upp och baxa undan stenen som var ivägen.

På vägen upp ur kärret där trädet stog fångades ett gammalt brunnslock in för vidarebefodran till ett nytt liv som trädgårdsdamm - så kom inte och säg annat än att en griplastare är en mångsysslare - föregångaren till denna kärran har levt ett långt och troget liv, trotts alla plågor vi har utsatt den för. Nu får vi hoppas att den här kärran blir bra, men hittills ser det bra ut!

torsdag 8 maj 2008

Premiärspolat

Ja, det är faktiskt sant! För första gången NÅGONSIN har det idag spolats i en toalettstol i mitt hus. När jag övertog ansvaret för det stackars huset fanns det bara ett torrdass inne och endast vattenpump inne i köket, ingen diskbänk, inget avlopp.

Bland de första åtgärderna var att gräva in nytt vatten och avlopp och gräva ur under golven i kök, hall och blivande badrum. Efter det avstannade projektet av diverse anledningar och åren gick. Numera lutar det åt att det blir billigare och bättre att riva och bygga helt nytt än att göra färdigt renoveringen, men i väntan på detta modiga beslut har vi vidtagit en del ”nödtorftiga åtgärder” de senaste veckorna för att kunna använda huset i sommar. Däribland att kasta in några spånskivor i badrummet och bulta fast en toastol. Vatten och avloppsanslutning var redan klart, toastolen går att återanvända, så det påverkar inte beslutet om att riva eller renovera.

Det tog "bara" nio år från det att avloppet var klart, tills det fanns en toalett att spola!

måndag 5 maj 2008

Ny utbildning

Nu har jag lämnat in deklarationen, och är redo för att börja utbilda folk i mina nyvunna kunskaper:

Ur kursinnehållet för första terminen:
5p Hata bokföring
2,5p Fiffla med skatten
2,5p Kreativa avdrag
5p Gör allt i sista ögonblicket

Mer kommer senare

Någon som vill anmäla sig till utbildningen redan nu?

fredag 2 maj 2008

Har arbetarrörelsen spelat ut sin roll?

På valborgsmässoaftonen retade jag upp mig på en radiointervju som sändes i SR jönköping. Det var representanter för socialdemokraternas och centerns ungdomsförbund som pucklade på varandra efter bästa förstånd. Enligt sossen var det bara partier till vänster som hade rätt att demonstrera på 1:maj, för det var minsann arbetarrörelsen som hade sett till att det är röd dag så att arbetarna kan ut och demonstrera för bättre villkor i arbetslivet. Jaha? Så nu har vi en dag som en gång skapades för arbetare, som bara hälften av arbetarna får använda till vad den är avsedd för? Ingen tror väl att alla arbetare är socialdemokrater? Skulle inte tro det!

Jag hade nästan lyckats förtränga saken i morse när jag återigen satt i bilen och lyssnade på SR jönköping, nyheter denna gången. ”Polisen gav igår centerpartiets demonstrationståg förstärkt skydd eftersom det förekommit hot både mot partiet och mot enskilda personer.”
VA F-N? nu är väl ändå gränsen både nådd och passerad? Om vi via skattefinansierade poliser skall behöva beskydda icke socialdemokratiska demonstrationståg, då tycker jag att vi med omedelbar verkan skall sluta med 1:a maj som arbetarrörelsens dag. Om vi inte vill ha den som en vanlig dag, så kan vi åtminstone döpa om den, Valborgsmässodagen, Vårens Välkomst eller vad som helst – bara det inte är arbetarrörelsens dag längre.

Bäst vore givetvis om det kunde få fortsätta vara arbetarnas dag – inte socialdemokraternas dag!