söndag 23 november 2008

Nu börjar det likna ett hus

Ja - så har veckan då allt skulle hända gått. Inte kom vi riktigt så långt som det var tänkt, men vadå? Gör man någonsin det? Med tanke på att planerade tre man krympte ihop till två och att tisdagen bjöd på så uselt väder tycker jag att resultatet är helt ok ändå. Ge mig bara några kvällar i veckan som kommer så skall det nog vara "tätt hus" i alla fall. Idag har det varit isolering och utvändig gips för hela slanten... hela och hela föresten, det är ju söndag och inget planerat förrän efter frukost i morse - så klockan var säkert elva innan det blev något vettigt gjort. Eller... förresten... att sova ut och äta frukost i lugn och ro är en minst sagt vettig sysselsättning efter en vecka med väl tilltagen arbetstid sådetså!!

I morgon är det dags att masa sig iväg till det vanliga arbetet igen, så huset bli kvällsarbete i veckan som kommer.
Sen är det dags för en ny "förhandlingsrunda" med chefen om när jag kan ta ledigt nästa gång!
Jobbet... ha, förra veckan levde telefonen j-el hela veckan och jag var på jobbet sammanlagt 15 timmar trots att jag var ledig - så denna veckan har jag inte ens lyssnat av telefonsvararen på jobbtelefonen och än mindre läst mailen - har säkert en del att ta tag i nu om man säger så.

PS
Jag vet att DU läser bloggen - både för att "ryktet" säger det, men jag har också "teknisk bevisning" ( storebror ser dig!! :D )
Det vore kul om du skrev en kommentar någon gång också!
DS

onsdag 19 november 2008

En smått motig dag

I morse hade jag med mig fönstren till huset. De överlevde som tur var, men det kunde slutat illa då jag band om lasten i morse utan att inse vad som händer om man ställer inplastade fönster ovanpå snö och is.... Första gången jag fick stanna och fixa lite med spännbanden var redan efter några kilometer. Insåg snabbt att jag skulle behövt ytterligare ett spännband som hindrade underdelen från att glida iväg på isen på släpkärran. Något sådant hade jag ju förstås inte med mig, så det var bara att göra det bästa av situtionen. Efter att ha stannat flera gånger på vägen såg jag i backspegeln att fönstren var på väg att glida iväg när det bara var några kilometer kvar - och under någon sekund tänkte jag att det klarar sig nog tills jag är framme, men nej! det gjorde det inte... Hela rasket välte och lade sig på sidolämmen. Desperat och tokirriterad puttade jag bara ner paketet i släpkärran och åkte vidare.


Som tur var hade alla glas klarat sig! puh!



Huset då? jodå, vädret var ju kalasbra i morse också, det var bara min far som var glädjedödare: "Det skall visst bli uruselt väder idag också, snö som övergår i regn"
Nu blev det ju inte på långt när så farligt som man kunde tro
Dagen har varit en enda serie av mätande och justerande känns det som, men vi fick ju en hel del gjort i alla fall. takstolar på plats, ytterligare ställning byggd inuti huset och hela rasket inriktat och klart. Nu är det taket som gäller i morgon, och kanske rent av påbörja väggbeklädnad en del.

tisdag 18 november 2008

Efter sol kommer regn

Måndagen bjöd på någon minusgrad och strålande sol från klarblå himmel hela dagen. "Etappstart" för husbygget gick kalasbra och alla väggreglar kom på plats. Eftersom prognosen pratade om snöglopp och drivis på tisdagen blev det en lååång dag på måndagen för att ta tillvara så mcket som möjligt att det torra, fina vädret. Förutom huset åkte ännu en laddning flis in inomhus, så nu skall det rimligen räcka en bra bit in i januari i alla fall.



Tisdagsförmiddagen bjöd inte på några större överraskningar heller vad gäller vädret - Blåsigt värre och regn som senare övergick i snö med flingor stora som dasslock ungefär. Med andra ord inte allt för bra väder att lurva omkring på ställning och tro att man skall göra allt för stor nytta. Efter att ha byggt färdigt ställningen och varit och kompletteringshandlat diverse byggmaterial var det dags att ge upp för dagen. Bättre att komma varm, pigg och utvilad i morgon med bättre väder än att slita sig halvt fördärvad och ändå knappt få något gjort eftersom man riskerar att frysa fast om man står still på ett ställe.

söndag 16 november 2008

Kvalitetsmärkning av rakhyvlar

Jag har ett problem... jag rakar mig inte varje dag!

Vadå problem? det finns massor av män som inte rakar sig varje dag tänker ni nog. Problemet är kombinationen av min skäggväxt modell timmerskog och de moderna sjuttioelvablads, designade rakbladen. Det ena sämre än det andra.

Jag efterlyser härmed kvalitetsklassning och märkning av rakhyvlar a' la SPs P märke? jag kan anmäla mig frivillig som provperson och jag kan lova att inte en enda av de rakhyvlar jag provat hittills skulle få mer än högst "med tvekan godkänt" - möjligen med undantag för senaste fyndet, Lidls billigaste variant.

När jag i mina glesa rakningsförsök ger mig på att försöka karva bort det mesta av sluskutseendet fastnar obönhörligen skäggstrån i massor mellan rakbladen och är stört omöjliga att skölja bort med vatten. Vad händer sedan? jo, givetvis att jag skär mig som f-n när jag är för snål för att byta rakblad 2-3 gånger under EN rakning.

Gillettes nya värstingsuperallanrakblad med en skog av blad som sitter tätare ihop än diametern på mina skäggstrån är inte att tänka på, De är nog mest avsedda för en 15 årings fjun.

lördag 15 november 2008

Inspirationskälla

Jag har i princip hela mitt vuxna liv haft en dröm att bygga en pool/bubbelbad/badtunna i ett växthus. Tänk dig att sitta i ett varmt bubbelbad och titta ut genom en glasvägg som delvis är täckt av snö. I husmodellen eller vad man skall kalla det som vi använder som "målvision" om hur vi vill att huset skall se ut i framtiden finns det ju ett vidbyggt växthus, och i detta växthus vill jag ha en badtunna eller bubbelbad nedsänkt i golvet i ett hörn.


Idag har jag snokat runt webben efter inspiration, och vilken inspiration jag hittade... jag är inte alls avundsjuk, nejdå.... spana in bilden och tänk dig att det kan bli något liknande i KNÄTTE!
(vi ska skaffa kravallstaket och grindar, så VÅGA inte tro att du kommer att få bada i den!)
;-)

fredag 14 november 2008

Oskyldigt offer för omständigheter

Nu är det flera år sedan jag grävde om brunnen och då upptäckte att vattenpumpen hade allvarliga problem att suga i sig vatten från botten på brunnen. Då löstes problemet snabbt och smidigt med en dränkbar pump som jag kom över begagnad. Nu är det ju bara det lilla problemet att pumpar kräver ström, och det är ca 70 meter från huset till brunnen. Den snabba lösningen då var med en förlängningskabel som lades ut över åkern ner till brunnen.

Skomakarns barn har inga skor... och så vidare... Här är man elingenjör och tvingas erkänna att ens egen elinstallation hemma är sådär!

I somras, i samband med grävandet för husgrunden, grävde jag upp änden på den gamla vattenledningen och skarvade i en ny slang fram till huset med tanke på att dra i en ny kabel från huset ner till brunnen. Igår var det dags att ta sig i kragen och försöka få igenom elkabeln.

Murarsnöre och vattenslang - gick skitsmidigt att få igenom snöret hela vägen, och lika smidigt att sen knyta i en tvättlina och dra igenom. Slutligen drogs elkabeln igenom med hjälp av tvättlinan. Inte lika smidigt, tungt som f-n, men det gick i alla fall.

Under denna manöver hade det åkt med en del jord ner i brunnen och vattnet blivit grumligt så jag tömde brunnen helt för att få rent och fräscht vatten igen.

Nu till problemet: När jag skulle duscha nu ikväll var det stört omöjligt att få lagom temperatur på vattnet, antingen skitvarmt eller inget vatten alls. Skräpsilen i kranen - det har det varit en gång förut, så jag tog bort kranen för att konstatera... att jag tog bort silen förra gången...



Efter demontering av innehållet i blandaren som mest liknade ett grustag var det bara att konstatera dödsfallet och börja ordna med begravning. Eller? det kanske finns renoveringssats till den? det är ju trots allt en FM Mattson från -97, så den är ju inte lastgammal. En koll i en gammal katalog från min "hovleverantör", Rinkaby rör konstaterades att det finns det visst, 382:- hm... får fundera på det, får duga med en annan gammal kran så länge.

Huset - synbarligen har det inte hänt så mycket, de senaste dagarna har det varit närmast kravaller på jobbet, så jag har jobbat en del och resten av tiden har gått åt till att "dra i trådar" och samla ihop material till MÅNDAG.... dagen då allt händer!!






tisdag 11 november 2008

Husbygge, regn och Åska

Grunden åkte ju upp förra veckan, och idag har det kommit på lite puts på den.
Dränering inkopplad och dagvatten nästan klart, avlopp och ventilationsrör indraget innanför grunden.





Kort sagt, en ganska lyckad dag efter omständigheterna. Vilka omständigheter? jo, det började igår med att mina kollegor på jobbet som jobbar med bredbandet sa att jag skulle surfa innan jag åkte hem, eftersom jag inte hade något bredband i hemma - för åskan hade slagit sönder telefonväxeln. Jaha - tänkte jag, var ju tur att jag inte behöver bredbandet idag då och tänkte sedan inte så mycket mer på det. När jag sedan kom hem reagerade jag först över att det var kolsvart överallt - men det lyste hos alla grannar...

Jordfelsbrytaren hade löst ut och det var snabbt fixat - konstigt, undrar varför den löst ut? har ju inga sladdar liggande ute nu? (det är annars en inte helt ovanlig orsak - regn plus förlängningssladd på gräsmatta=utlöst jordfelsbrytare)

I sängen tidigt och sedan upp och ut med tuppen (ganska mycket före tuppen till och med) Vid sju ringde morsan och sa "jag såg att det lyste ute, annars hade jag inte ringt så tidigt, men jag har ingen värme" HM! NU är det dags att börja ana ugglor i mossen! Ut till pannrummet och kolla - Nä, pannan hade inte larmat ut och det fanns värme i acktanken... konstigt... öppnade värmeventilen manuellt till kulverten bort till morsans hus och återgick till husgrunden. En stund senare såg jag på skorstenen att pannan startat - ok, det var väl bara "tillfällig sinnesförvirring"

Kunde man hoppats på...

pannan gick bara en liten stund, innan den stoppade för övertemperatur - den kunde inte lämna ifrån sig någon värme... styrdatorn som sköter kulvert och ackumulatorladdning samt fjärrövervakning var rökt... antagligen av samma åska som tog televäxeln... får nog kolla lite mer tror jag. Mitt bredband och med det nätverket är totalrökt big time, ADSL modem, trådlös accesspunkt och en switch är vad jag vet är rökt, sen återstår att kolla vad mer som kan ha fått stryk. Kylskåpet lät knepigt en stund i morse, men det fungerar i alla fall.

Åter husbygget igen och lite kontrollmätningar av höjder, verkar stämma riktigt bra, återfyller lite runt dräneringsrören, men eftersom det regnat småspik hela dagen och jag var sur på mer än ett sätt blev det ingen lång dag, avslutade med en dusch och en sväng förbi jobbet för att ta fram lite uppgifter och avrapportera gårdagens elverkskoll - jag var och tittade på ett stort elverk som vi funderar på att köpa - och om bara inte VD har annan åsikt (varför han nu skulle ha det), så blir det affär, elverket som sådant är sedan -83, men motorn (Scania V8) är helt nyrenoverad.

söndag 9 november 2008

husblogg

Nu är det äntligen dags att det börjar röra på sig med husbygget. Eller egentligen, det började det väl egentligen göra redan för flera veckor sedan, eftersom jag tagit hjälp av ett byggföretag...
trodde jag i alla fall. Två stycken snickare fick göra exakt en arbetsdag och sen var de inte välkomna åter igen.
Nu var det ju inte dem jag tänkte skriva om utan huset - eller i alla fall mina funderingar på att skapa en ny blogg för "husäventyret" där jag kan lägg in bilder och skriva om det allt eftersom det fortskrider. Fast... jag skriver ju inte så ofta i denna bloggen heller, så därför kanske det är bättre att ha allt på samma ställe? Vi får se så småningom, men tills vidare blir det ingen specialdesignad husblogg.
Grävt för grunden hade jag gjort redan innan, 13 oktober var den utmärkta dagen då allt skulle ta fart, dagen som slutade med att jag sparkade ut byggföretaget... 14:e oktober rev jag formen som de byggde dagen innan, byggde en ny och gjöt sulan till grunden. Efter några kvällars småmeckande och fixande var jag hemma i fredags och murade upp grunden upp till i nivå med blivande golvet inne, så nu är vi på G Tyvärr glömde jag att fota innan jag redan täckt över hela rasket för att skydda mot frost tills murbruket härdat, så det blir ingen bild här idag heller.
I morgon är det vanliga jobbet igen, men från och med tisdag är det husbygge på heltid som gäller de närmaste två veckorna - hoppas bara att det blir vettigt väder så skall det hända saker!

Foton utlovas, om jag bara klarar av att komma ihåg att ta fram kameran med jämna mellanrum.

tisdag 4 november 2008

Om konsten att bränna EL

Under våren-sommaren-hösten har jag pysslat en hel del med att hålla i trådarna i ett projekt med att bygga en ny pelletseldad panncentral som skall ersätta befintliga el och oljepannor på några skolor. Fram till driftstart den 4:e september har allt i princip gått som på räls och från start har den lilla 220kW pannan skött sig exemplariskt och inte stannat en enda gång. Inte en störning - ingenting har krånglat med pannan. Däremot verkar småsaker, pettitesser egentligen hopa sig och inte bli klara. Det kan vara en kabel som är dåligt monterad, isolering på en rörbit, skadat rostskydd på silon och andra småsaker som inte påverkar funktionen det minsta. Det största "molnet" på himlen har varit att fjärrstyrning och övervakning inte vill sig riktigt - men jag har inte hetsat upp mig nämvärt för det - allt fungerar ju så bra.



Tills nu....



Det finns det en larmsändare som skall skicka sms till jourpersonal när det blir ett fel. I går eftermiddag startade den stora pannan för första gången i skarp drift - den lilla räcker inte längre till. Den fungerade ända tills leverantören hade hunnit åka därifrån. Han var tillbaka på kvällen och startade om och kliade sig i huvudet över vad som gått fel, men hittade inget.



Under natten hade det inte kommit något mer larm till jouren - så allt borde fungera eller?



Det ENDA värde som kommer in till vårt övervakningssystem är silovikten - pelletssilon står på lastceller för att vi hela tiden skall veta hur mycket pellets det finns i silon. I morse kollade jag lite på den för att bestämma när vi ska beställa mer pellets. reagerade på att vikten minskat sakta men säkert fram till 3 tiden i natt - sen var kurvan spikrak... hm - börjar ana oråd...




Bäst att ta sig dit och kolla lite vad som pågår. Väl framme och låst upp dörren var det bara att konstatera - det var tyst, det SKA inte vara tyst. hm - elpannan går... hm igen, styrpanelen för pelletspannan lyser som en julgran med röda blippande varningstexter - larmat ut för bränslebrist klockan 03:44. Men..men... det finns ju närmare 15 TON bränsle i silon? och varför inget larm på sms?

Efter ett antal besök för nya larm och påföljande återstart hittade vi felet, en felmonterad fotocell som bestämmer hur mycket pellets som skall matas in i pannan.

Rubriken då? vad har det med el att göra? - jo ett "grovt" överslag ger att nattens och förmiddagens övningar har kostat ca 2000kWh el...

Tur inte jag behöver betala den elräkningen.