tisdag 21 juli 2009

Framåt i blåshålet

Idag har det verkligen blåst, ett tag var jag inne på att ge upp och skita i snickeriet för idag, men det är ju så kul när det syns så tydligt vad man gör. Inte helt lätt att få isoleringen att stanna kvar i väggen medan skivorna sätts upp - huset är som en formlig vindtunnel!
Lilla fönstret har jag stående, men det stora måste jag hämta (som tur är, annars hade jag nog fortsatt halva natten bara för att få se hur det blir med brädfodringen)
I morgon får det bli kompletteringsinköp med ett fönster och några gipsskivor till.

söndag 19 juli 2009

Stora saker på gång!

Det här med hus... Ibland kan man jobba i dagar och veckor utan att det syns något nämnvärt. Ibland, som nu, syns det rejäla förändingar för varje timme som går!


Västergaveln är att betrakta som klar sedan några veckor, och nu har det varit uppröjning, förstärkning och upp-pallring på schemat ett tag.


Igår var den stora dagen, väck med en stor del av ytterväggen och upp med nya regelverket.

Ok - jag erkänner - det är massor av jobb kvar än, men börjar det inte likna något nu? vad tycks?

lördag 4 juli 2009

VILL HA!

Tänk dig drömmen - att vara självförsörjande på energi, mat, vatten och allt annat man kan tänkas behöva - då skulle man ju inte behöva masa sig iväg till jobbet för att ha råd att betala alla räkningar - man skulle ju inte få några!

Lite utopi, men man kan ju alltid drömma eller hur?

Energi har alltid legat mig varmt om hjärtat (någon som är förvånad? med tanke på bloggens namn?) och vindkraft experimenterade jag med redan när jag var i femtonårsåldern. Då var det 2,5 meter rotordiameter, allt byggt i trä och en förfärligt underdimensionerad axel som såg ut som en korkskruv efter första ovädret!

Numera drömmer jag om att kunna arrendera ut mark till ett eller två verk med HUNDRA meters rotordiameter och tjäna en hacka på kuppen utan att behöva ta några ekonomiska risker själv.

Nackdelen med denna lösning är ju att jag inte får vara med och "pilla själv" så frågan är om det inte får bli ett litet, eget verk också? Då kanske man skall skita i alla teorier om max verkningsgrad och annat och inrikta sig på ett som producerar energi vid låga vindhastigheter. Stora verk brukar inte kunna hantera vindar under 2,5-3m/s och ger full effekt vid 12-14m/s.

Vindhjul av den typen som förekommer lite överallt i gamla westernfilmer har förfärligt dålig verkningsgrad och tenderar att blåsa åt fanders så fort det friskar i lite, men har fördelen med att vara relativt enkla att bygga och börjar snurra för minsta bris. Om man ser till att verket vrids ur vind vid lite högre vindhastigheter borde det väl fungera? Det får nog bli ett nytt vindexperiment här så småningom!



En annan fundering / önskedröm jag haft är att kombinera värmeproduktion på vintern med elproduktion - alltså att låta pannan på ett eller annat sätt producera el också. Jag har haft vissa (snabbt nedlagda) planer på ångpanna med tillhörande turbin, gengasdriven bilmotor som driver en generator samtidigt som man värmer huset med kylvattnet och nu senast en "fliseldad" stirlingmotor - alltså en manick som skapar en rotationsrörelse genom att man värmer på ett ställe och kyler på ett annat. Samma typ av motor som Kockumsvarvet bygger in i nya ubåtar.... Hm, undrar hur man bygger en sån själv?