fredag 2 maj 2008

Har arbetarrörelsen spelat ut sin roll?

På valborgsmässoaftonen retade jag upp mig på en radiointervju som sändes i SR jönköping. Det var representanter för socialdemokraternas och centerns ungdomsförbund som pucklade på varandra efter bästa förstånd. Enligt sossen var det bara partier till vänster som hade rätt att demonstrera på 1:maj, för det var minsann arbetarrörelsen som hade sett till att det är röd dag så att arbetarna kan ut och demonstrera för bättre villkor i arbetslivet. Jaha? Så nu har vi en dag som en gång skapades för arbetare, som bara hälften av arbetarna får använda till vad den är avsedd för? Ingen tror väl att alla arbetare är socialdemokrater? Skulle inte tro det!

Jag hade nästan lyckats förtränga saken i morse när jag återigen satt i bilen och lyssnade på SR jönköping, nyheter denna gången. ”Polisen gav igår centerpartiets demonstrationståg förstärkt skydd eftersom det förekommit hot både mot partiet och mot enskilda personer.”
VA F-N? nu är väl ändå gränsen både nådd och passerad? Om vi via skattefinansierade poliser skall behöva beskydda icke socialdemokratiska demonstrationståg, då tycker jag att vi med omedelbar verkan skall sluta med 1:a maj som arbetarrörelsens dag. Om vi inte vill ha den som en vanlig dag, så kan vi åtminstone döpa om den, Valborgsmässodagen, Vårens Välkomst eller vad som helst – bara det inte är arbetarrörelsens dag längre.

Bäst vore givetvis om det kunde få fortsätta vara arbetarnas dag – inte socialdemokraternas dag!

1 kommentar:

Anonym sa...

Det kanske var någon olycksalig motståndsrörelse som missuppfattat hela grejen och trodde att det var nationalsocialistiska demonstrationer som pågick, och inte socialdemokratiska :D