onsdag 13 augusti 2008

Hur många gubbar...

... Får man plats med i ett hål i marken?

De senaste dygnen har med all tydlighet visat att det inte hjälper ett skit att försöka planera om det är många inblandade.

Bakgrunden är den att vi på jobbet håller på med att bygga en ny pumpstation för fjärvärme, och idag skulle "den stora inkopplingen" ske. Det mesta går att göra under drift, men just att skära av stamledningen och svetsa in ventiler mm är ju lite svårt att utföra med vatten i ledningarna.


Saken har varit på planeringsbordet i över ett år, Sveriges största konsultfirma inom värmeteknik har konstruerat och ritat, rörleverantörer, svetsare, grävmaskiner, tankbilar mm mm har varit kontrakterade sedan månader tillbaka. Före semestern spikade vi dagar för arbetet och i måndags drogs arbetet igång med att gräva upp, prefabricera en del rör och detaljplanera hur bortkopplingen av värmeverket skulle ske och reserv skulle startas för de delar av nätet som fortfarande kunde få värme (mer än 95% av kunderna)

Redan då borde vi ha förstått vartåt det barkade hän... det saknades rördelar, ett helt jäkla rör, 50 cm i diameter och 16 meter långt! Hur kan man missa ett sånt? Jovars - en förstående leverantör som ställer upp i alla väder skickade ett nytt på stubben.

Tisdag morgon klockan 05.30 börjde vi så sakta att "gasa på" i reservpannan och klockan 8 kunde vi stänga ventilerna och påbörja arbetet, efter en blixtsnabb start med avkapning av gamla rören, urpumpning av vatten påbörjades inpassningen av rördelarna - och inget stämde!

Efter många om och men gjordes en ny fatal upptäckt... på konsultens ritningar är huset bredare än det är i verkligheten... Rören kommer inte att komma upp inne i huset, de kommer upp mitt i väggen! Inget jätteproblem egentligen, eftersom det befintliga huset ändå skall byggas till, en halvmeter hit eller dit... vi förlänger huset lite! Problemet är tiden, snart lunch, och inte ens påbörjat insvetsningen ännu! Detta kommer att bli en lång dag! (rörentreprenören sa redan på morgonen med glimten i ögat "vi är färdiga klockan tio i kväll")

Jovars, när allt äntligen är på plats (finns som synes en och annan elkabel och optofiber att ta hänsyn till också) rullar det på riktigt bra, och svetsarna klarar sig själva ett bra tag. Vid sjusnåret börjar man kunna ana slutet på svetsjobbet och vid åtta börjar vi fylla på vatten igen.





Vid tio över åtta tömmer vi ut vattnet igen! det LÄCKER SOM ETT SÅLL! en svetsfog var inte färdig (dessa mobiltelefoner, jag ger mig f-n på att telefonen ringde just som han skulle avsluta den svetsen :D)

När vattnet äntligen är påfyllt igen och vi kan börja öppna ventiler återstår bara ett drygt arbete (eller egentligen mest väntan) på att värma upp vattnet och få det att börja cirkulera igen. Å sist men inte minst, stänga ner reservanläggningen och gå tillbaka till normal drift! PUH!
Lätt överslag har 17-18 personer varit inblandade på ett eller annat vis under dagen från någon timme till 12-13 timmar.
Min egen tid? tja, med några avbrott då och då under dagen från klockan 06.00 till 01.00!
Nu är det dags att sova!

Inga kommentarer: