söndag 17 februari 2008

Storleksordning och mängd

Senaste dagarna har vi resonerat om ett framtidsscenario utan el - vad av samhället klarar sig och vad gör det inte? Jag som räknar på allt som går att räkna på, började fundera lite när det var en i diskussionen som sa att sjukvården klarar sig, där finns det reservkraft.
Ja, visst gör det det, men frågan är hur länge det finns bränsle till den?
Om man skall göra el av diesel i ett reservelverk blir det nämligen på sin höjd 4kwh el av en liter diesel - och då pratar jag om ett nytt, modernt elverk i stor skala. Sverige gör idag av med ca 145 000 000 000kWh el per år, så det inses lätt att det är omöjligt - ca 36 miljoner kubikmeter diesel. Sen är det ju givetvis så att det inte finns tillräckligt många elverk, så det faller redan där. Titta bara vad som hände efter stormen gudrun - då var det nästan slagsmål i butikerna om dom elverk som fanns att få tag på.

I sverige är vi väldigt väl försedda med el som kommer från vattenkraft. I ett scenario där samhällsfunktionerna har brutit samman och det inte längre finns någon el i kraftnätet kan man tänka sig att det med en relativt begränsad insats skulle gå att bygga om dessa till att fungera i ödrift, dvs utan ett fungerande stamnät.
Skulle detta isåfall medföra en upp och nedvändning av sverige? Om människor kunde få el till sina bostäder, bara dom flyttar sitt boende närmare vattenkraften - skulle det då medföra att städer som Porjus, Gällivare med flera skulle få nya invånare och blomstra på nytt medan Stockholm, Malmö och Göteborg snart skulle bli ödestäder? Södra delarna av sverige bygger sin elförsörjning främst på kärnkraft och "importerad" el från norra delarna av sverige.

Var förs denna diskussion?? på trädgårdssiten odla.nu

:-)

Inga kommentarer: